Johan cruijff

Het is alweer vijf jaar geleden dat Nederland z’n grootste sporter aller tijden verloor. Nooit meer zal ik vergeten dat ik Johan mocht interviewen voor mijn televisieprogramma KRO De Wandeling. Het was in hartje Barcelona. Ik kreeg van zijn manager 20 minuten. Ik zei: ,,Maar het programma is 25 minuten.” ,,Oké, 40 minuten dan, maar geen minuut langer. En zodra je over varkens begint, dan stop ik het interview.” Johan was immers failliet gegaan door zijn investering in een varkensfokkerij.

We begonnen. Meteen viel het me op dat Johan superontspannen was. Hij strooide met anekdotes. Tikte me telkens aan. Hij vond het geweldig wat ik in ‘Leone’ doe, zijn afkorting voor Sierra Leone. 20 minuten werden 40 minuten. 40 minuten werden 60 minuten. 60 minuten werden twee uur. Uiteindelijk wandelden we tot de duister inviel.

Opeens zei Johan: ,,Weet je, San. Het belangrijkste is dat je leert van je fouten.” Ik vroeg de legende of hij veel fouten had gemaakt in zijn leven. Waarop Johan lachend antwoordde: ,,Och! Ik ben ooit in de varkens gegaan!” We proestten het allemaal uit. Ook de manager zag er de humor van in.

Na het interview zei Johan: ,,Wij gaan lekker uit eten. We halen Danny op. Het werd een onvergetelijke avond. We bekogelden elkaar met mooie verhalen, we lachten en hadden plezier voor tien. En we dronken behoorlijk wat wijntjes. Op een gegeven moment stonden onze wijnglazen pal naast elkaar. Ik pakte er eentje. We keken elkaar aan. Ik vroeg: ,,Heb ik nou mijn glas of dat van jou?”
Johan boog voorover, keek me een seconde aan en zei toen poederdroog: ,,In dit soort situaties moet je gewoon de volste pakken…”

Aan het einde van de avond had Johan een mooie verrassing voor me in petto. Hij signeerde zijn oude kampioenshirt van Feyenoord. ‘Voor Sander. Last but not least’. Over de club uit mijn Rotterdam, waar hij een hele mooie tijd heeft gehad.

Sindsdien heb ik vele memorabele ontmoetingen met hem gehad. En werd op zijn verzoek uiteraard ambassadeur van de Cruyff Foundation.
Och, wat mis ik hem! De man. De held. De legende…