Over Sander de Kramer

Vanaf 1994 was De Kramer hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant, die hij in veel steden in Nederland oprichtte. In 2003 werd hij de bondscoach van het Nederlands daklozenteam, dat brons haalde op het WK Daklozenvoetbal in het Oostenrijkse Graz. Met Hugo Borst richtte hij in 2007 de stichting Sunday Foundation op, die zich inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone. De Kramer was in het West-Afrikaanse land om een reportage te maken over de verschrikkelijke gevolgen van de burgeroorlog. Hij werd diep geraakt door de vele weeskinderen, die om te overleven in de diamantmijnen werkten. Terug in Nederland startte De Kramer een grootscheepse actie om de wantoestanden in Sierra Leone aan de kaak te stellen. Korte tijd later haalde hij de diamantkinderen eigenhandig uit de mijnen en liet scholen voor hen bouwen. Als dank voor zijn inspanningen werd hij in Sierra Leone gekroond tot Chief.

Sander de Kramer wordt geprezen om zijn innovatieve manier van hulpverlening. Zo liet hij eens een vliegtuigje vol voetbalschoenen overvliegen naar een door lepra geteisterd gebied op Madagaskar, waarmee een grote wens van de lokale bevolking in vervulling ging. Voor KRO-televisie reisde de geboren Rotterdammer jarenlang de wereld over om aandacht te vragen voor projecten van diverse goede doelen. In zijn geboortestad bewerkstelligde Sander de Kramer een standbeeld voor Rigardus Rijnhout, beter bekend als de Reus van Rotterdam. Het kunstwerk op ware grootte – 2,36 meter – roept op tot verdraagzaamheid.

Voor zijn maatschappelijke werk werd hij in 2001 benoemd tot Rotterdammer van het Jaar, ontving hij in 2007 de Paul Nijgh Penning, in 2009 de Laurenspenning en in 2013 de Majoor Bosshardt Prijs.

De Kramer is ambassadeur voor onder andere KWF Kankerbestrijding, Johan Cruijff Foundation, Care Nederland en de Rotterdamse Stichting LACH.

Hij zwom mee op 14 juni 2015 met de Singelswim Utrecht (samen met collega’s Anita Witzier en Sofie van den Enk) om geld op te halen voor meer onderzoek naar FSHD, gepresenteerd door KRO-NCRV en NOS.

In februari 2020 werd bekend dat De Kramer genomineerd is voor de Four Freedoms Award , Vrijwaring van gebrek. de bekendmaking vind het voorjaar van 2021 plaats.