tholoAnka alimamy

Thonkola en Alimamy zijn mijn twee aangenomen zonen. Thonkola werd geboren met polio. Als kleuter werd hij door familieleden bij de markt langs de weg gelegd, om kruipend zijn hand op te houden voor langsrijdende automobilisten. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, hij was toen 7 jaar jong, schrok ik me kapot. Thonkola had letterlijk dikke plakken eelt op knieën en armen, vanwege het kruipen en bedelen. Ik vroeg hem naar zijn droom. ,,Ik wil dolgraag naar school”, antwoordde hij. Ik besloot naar zijn familie te gaan om goed nieuws te brengen: Thonkola mocht op onze kosten naar school. Zo zou hij niet meer hoeven bedelen.

Toen gebeurde er iets bizars. De familie van Thonkola werd boos. Ze wilden niet dat Thonkola stopte met bedelen, want door zijn hand op te houden bracht hij een beetje geld op tafel. Ik stond perplex. Thonkola was heel verdrietig en vroeg mij om hem mee te nemen. Maar een 7 jaar jong kind bij zijn familie weghalen, dat voelde niet goed. Ik verzekerde hem dat als de tijd rijp zou zijn, ik hem wél kon helpen. Een paar jaar later nam Thonkola zelf de beslissing om naar ons centrum voor gehandicapten te komen. ,,Ik ga niet meer naar mijn familie”, zei hij resoluut. ,,Ik wil naar school. Anders zal ik nooit de kans krijgen mezelf te ontwikkelen. Dan zal ik mijn leven lang bedelaar blijven.”

Zoveel wijsheid, zoveel motivatie. Dit voelde wél goed. Ik heb Thonkola met onze Sunday Foundation onder mijn vleugels genomen. Sindsdien beschouwt hij me als zijn vader. En het mooiste: dit jaar gaat Thonkola naar de universiteit. Hij gaat rechten studeren. Om op te komen voor andere mensen in de verdrukking.Het verhaal van Alimany is minstens zo heftig. Alimamy is rechts vanaf zijn middel verlamd. Bij de geboorte raakte zijn moeder in paniek. Een gehandicapt kind; ze had niet het geld om daarvoor te zorgen. Bovendien was ze door Alimamy’s handicap bang, dat het door de duivel was bezeten. Ze liet, zoals veel moeders in Sierra Leone doen met gehandicapte kinderen: ze liet hem achter in het bos. Om daar dood te gaan. Als Sunday Foundation hebben we ook Alimamy onder onze hoede genomen.