Jane Goodall

Precies twee jaar geleden had ik de enorme eer om dr. Jane Goodall te mogen ontmoeten. Voor het vuistjevol mensen dat haar níét kent: Jane werd in 1960 uitverkoren om in Afrika chimpansees te gaan bestuderen. Helemaal alleen, diep in de jungle van Tanzania, gebeurde iets ongelofelijk bijzonders. Jane Goodall werd, als eerste mens, geaccepteerd in een groep chimpansees. De dieren zagen Jane als één van hen. De chimpansees stalen haar hart. Al zestig jaar doet ze onderzoek naar de primaten. Bijna alles wat we van chimpansees weten, danken we aan dr. Jane.
Zelfs toen Jane in de jungle zwanger raakte van een fotograaf van National Geographic kon ze haar leven tussen de chimps niet opgeven. Haar kleine ging naar oma in Londen en Jane ging terug naar haar familie in het oerwoud. Naar ‘haar’ chimpansees.

Jane is inmiddels 86 jaar en zet zich nog altijd met haar Jane Goodall Foundation met hart en ziel in om de prachtige chimpansee van uitsterven te redden.
We hadden een prachtig gesprek. Ik had als verrassing een heerlijke fles wijn voor haar meegenomen. We spraken over Afrika en de rest van de wereld. Idealisten onder elkaar. Aan het einde van het gesprek signeerde ze voor mij haar boek: ‘For Sander. Together we make this a better world’. Moooooi. Unforgetable.